Test merkezinin yeri arazi spekülasyonu nedeniyle değiştirildi

Bursa’nın Yenişehir İlçesi’nde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yaptırılacak olan ve otomotiv test merkezinin yeri arazi spekülasyonu nedeniyle değiştirildi. Test merkezinin kurulacağı Karaköy ve Karacaali  köylerindeki arsaların kamulaştırma maliyeti proje tutarına ulaşınca TSE yeni yer belirleyerek, kamulaştırmaya başladı.

İhracatın lokomotif  haline gelen otomotiv sektörü açısından büyük öneme sahip test merkezinin kurulacağı Yenişehir’de geçtiğimiz aylarda ilginç gelişmeler yaşandı. TSE tarafından test merkezinin kurulacağı Yenişehir İlçesi’ne bağlı Karaköy’de 937 dönüm ve Karacaali’de bin 366 dönüm mera alanına kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi Projesi’nin yerinin değiştirilmesi ile ilgili gelişmeler, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yönelttiği yazılı soru önergesine verilen yanıtla kesinleşti.

Bakan Eker, soru önergesine verdiği yanıtta İl Mera Komisyonu’nun 25 Eylül’de  konunun görüşüldüğünü ve adı geçen parsellerin mera özel siciline yeniden kaydedilmesine karar verildiğini bildirdi.
Otomotiv Test Merkezi’nin kurulacağı alanın tekrar mera vasfına kavuşması, önce test merkezi projesinin iptal edildiği şeklinde algılandı. Ancak, işin gerçeği sonradan anlaşıldı.

TSE, test merkezi için Karacaali ve Karaköy’de kamulaştırma çalışmalarına başlamasının duyulmasıyla arazilerin dönüm fiyatları kimi yerde 5, daha yakın bölgelerde ise 10 kat arttı. Kamulaştırma bedellerinin miktarı neredeyse proje tutarına yaklaşınca TSE, yer değiştirme kararı alarak, yeni yerle ilgili projelerini sundu ve eski yerin de mera yeniden mera alanına dönüştürülmesini istedi.

TEST MERKEZİ YENİŞEHİR’DE
Yeni kararla Otomotiv Test Merkezi Bursa’dan gitmemiş, sadece yeri değiştirildi. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir, Otomotiv Test Merkezi yapımından vazgeçilmesi diye bir konu olmadığını belirterek, "Daha önce belirlenen alandaki arazi fiyatları arttı. Kamulaştırma bedeli nerdeyse proje maliyetine ulaştığı için söz konusu alandan vazgeçildi. Eski yerin mera vasfına döndürülmesi ile ilgili talebi de yeni kamulaştırılacak alanla ilgili hazırladığımız çalışmada biz talep ettik. Yeni yerin kamulaştırılması kararı alındı. Hatta zemin etütlerine bile başladık. Ancak, yeni yerde de aynı şeylerin yaşanmaması için mevkisini açıklamıyoruz. Ancak, otomotiv test merkezi kesinlikle Yenişehir’de yapılacak" dedi.

BAKAN HARİTA ÜZERİNDEN İNCELEMİŞTİ
Bursa’ya 20 Haziran’da gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Yenişehir’deki aşırı sağanak yağış nedeniyle test merkezinin yapılacağı bölgede incelemede bulunamamıştı. Bakan Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’a  TSE Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir, harita üzerinde bilgi vermişti. Bakan Işık, burada yaptığı açıklamada, test merkezine çok önem vermediklerini belirterek, “Türkiye’nin özellikle otomotiv testlerinde dışa bağımlığı azaltacak her yıl milyonlarca Dolar Euro’nun dışarı gitmesini engelleyecek bir proje. Bu noktada Bursa Yenişehir’de 3 milyon metrekareden daha fazla bir alının otomotiv test merkezi olarak ayrılması ve Avrupa’nın ve dünyanın sayılı otomotiv test merkezinin kurulması kararını almıştık. Bakanlar Kurulu’ndan kamulaştırma kararını çıkardık. Şu an kamulaştırma ve diğer işlemler devam ediyor. Arzumuz en kısa zamanda otomotiv test merkezinin Bursa Yenişehir’de faaliyete geçmesi ve artık hem bizim üreticimizin hem otomotiv sektörümüzün test için nakdinin ve zamanının boşa harcanmayı veya gereksiz harcanmaması anlamına geliyor. Bunun hayata geçmesi için çok ciddi bir şekilde uğraşıyoruz. İnşallah bunu tamamlayacağız” demişti.

Kaynak: http://gozlemkulesi.com/spekulatorun-elinde-patladi.html

Test merkezinin yeri arazi spekülasyonu nedeniyle değiştirildi Etiketler




Yorum yazmak ister misin?

"Test merkezinin yeri arazi spekülasyonu nedeniyle değiştirildi" yazısına adet yorum yapılmış.
Test merkezinin yeri arazi spekülasyonu nedeniyle değiştirildi