İhsaniyede eski bir evin hatırlattıkları

İhsaniye 2000 li yılların başından itibaren doğal bir "kentsel dönüşüm" süreci yaşadı dersek yanlış bir ifade kullanmamış oluruz. 90 lı yıllarda İhsaniye'nin kenar bölgelerinde site şeklinde başlayan yeni konut üretimi hızla artarak 2000 lerin ortalarında İhsaniyeyi, Bursada satılık daire arayanların ilk tercihleri arasında konumlandırmaya başlamıştı. "Köyiçi" diye tabir edilen İhsaniyenin merkezi ise daha 10-15 yıl öncesine kadar avlusu olan müstakil, bir nevi köy evlerinin olduğu bir bölge durumundaydı. Şöyle ki; 2001-2002 yıllarında bahçesinde damı ve içerisinde inek besleyen bölge sakinlerine rastladığımı hatırlıyorum.. Geldiğimiz durumda, İhsaniye satılık daire konusunda 100.000TL den 500.000TL üzerine kadar, bitişik nizamdan lüks site-içi dairelere kadar çok çeşitli alternatifler sunuyor.

Bugün hala yeni dünyaya ve paraya direnen, kışları bacasından dumanı tüten, yaşamını sürdüren bu tarz eski evlere az da olsa rastlayabiliyoruz. Bazıları miras sorunları, bazıları ise  sahiplerinin tercihleri sebebiyle İhsaniyenin mazisinden birer hatıra şeklinde karşımıza çıkıyorlar. Bu evleri gördüğümde, ben de  bazen çocukluğumun Mustafakemalpaşa'sına gidiveriyorum açıkçası.. Köydeki rahmetli dedemi, babaannemi özlüyorum.. Modern(!) dünyanın hırslarıyla yok olmamış samimiyetleri, sıcak ortamları özlüyorum.. Şaire göre yolun yarısını bir adım geçmiş durumdayım; çoğunlukla gündelik hayatın koşturmacasında unuttuğumuz, 20 yılda dünyanın ve Bursanın gerçekten çok hızlı değiştiğini bir kez daha fark ediyorum..

Karşısında durmanın imkansız olduğu bir şey değişim. Artıları ve eksileriyle.. Modernleşen ve sağlamlaşan binalarımız, gelişen teknolojimiz bir tarafta.. Birbirinden uzaklaşan insanlarımız ve eksi yönde gelişen -gittikçe bireyselleşen- değer yargılarımız diğer tarafta..

İhsaniyede eski bir evin hatırlattıkları Etiketler




Yorum yazmak ister misin?

"İhsaniyede eski bir evin hatırlattıkları" yazısına adet yorum yapılmış.
İhsaniyede eski bir evin hatırlattıkları